Myšlenkový mišmaš #7 2021

O tom stejném z různých úhlů: o hledání toho, co je moje“, o nevyřešených věcech a prostoru před další kapitolou.

Zakousnout se do toho

Ať to znamená cokoliv. Zakousnout se do toho a dělat, co mě baví. Dělat, co je důležité. Co přináší užitek, co mě i ostatní posouvá. Trochu mě drtí, že mám pocit, že stále opravdu nevím, co by mělo být „to moje“.

Dávám si poslední týdny postor, ale zatím nemám pocit, že by to někam vedlo. Naopak, dostavuje se únava a nechuť cokoliv podnikat. Je to jen zimou a neuspořádaným počasím? Je to ponarozeninový čas, který jsem ještě úplně nevstřebala? Je to tím, že moje dny nemají jasný řád? Že vlastně nic moc nedělám, ale ještě jsem se s tím neztotožnila? Nebo na sebe zase spěchám a přitom by stačilo jen ještě chvíli počkat?

Teď mi, víc než kdy jindy, přichází myšlenky o důležitosti projevení vlastního potenciálu. A já mám pocit, že by mi to mělo být jasné, měla bych se tím zabývat. Jenže já nějak furt nevím. Jako by to pořád nebylo ono. Jako by tomu chyběla potřebná jiskra, nadšení a drajv.

Fakt to takhle chci? Jaký smysl dává hrát hry a egoušovat?
Schválně si to zamlžit vlastním strachem a strkat se do slepých uliček?
A co když zrovna jo?

Co když právě tohle musím projít, abych se zklidnila a opravdu našla. Projít tím a nepředpokládat, že slepá ulička je špatná cesta. Přestat se rádoby pohotově a moudře nálepkovat. Přestat si ubližovat tím, že na sebe tlačím a chci to mít dokonalý a dechberoucí. Takový kýč!

Dnes nevím. Nebo se bojím vědět. Tak to je a je to v pořádku.
Ačkoliv je důležité rozseknout to a dobrat se výsledku, mnohem důležitější je, aby to bylo moje. Abych se zas nezamotala do nesmyslů z touhy konečně vědět a mít jasno.
A až to docvakne, pak zbytečně neváhat a jít do akce. Hm?

Když to nemáš vyřešený, žiješ!

Občas mě napadne, že tohle bych už měla mít vyřešený.
Ale kdybych to měla vyřešený, už bych tady neměla co dělat a život by skončil. Takže pokud stále běží, jsem na cestě a mám možnost se učit a objevovat. Dokud život neskončil a my v něm plujeme, je třeba postupovat dál.

V procesu se těžko hodnotí. Těžko se určí, co je dobře, co špatně, co by se mělo a co nemělo. Hlavně co to znamená, že je to vyřešený? Při pochybnostech se stačí prostě ponořit do větší hloubky. Nadzvednout další slupku. Poodkrýt novou vrstvu a tam najít neprobádané možnosti, výzvy a poznání.

Jenže kdo z nás si na to hned vzpomene?
A kdo z nás má k tomu vždy odvahu?

Čas před další kapitolou

I když se nám nedějí situace, na které nejsme připraveni, stejně je do některých potřeba nejdřív dorůst. Jedna věc je, když se věci seskládají, jak mají. Druhá je uvědomění a skutečné pochopení toho, co nám naše nová situace přináší. A to může někdy trvat.

Je to přesně ta chvíle, kdy končíte jednu kapitolu, ale ještě jste neotočili stránku na další. Ten čas mezi tím, kdy se ještě nic nového neděje ale ve vás mohutně doznívají události předcházející. Tak to přesně teď prožívám.

Jenže v knížce už je další kapitola jasná. Už je napsaná.
Já tu svou teprve hledám. A i když tohle všechno chápu a vím, že není kam spěchat, stejně ty části, které už to vstřebaly, by se nejradši rozutekly a začaly cokoliv. Jiné by zběsile hledaly a překotně zaplňovaly poloprázdný prostor mezi nádechem do další výzvy. Ale ani jedno z toho teď nepotřebuju.

Z hlouby duše toužím dostat tolik času, kolik skutečně potřebuju. Čas, aby i ta nejposlednější buňka mého těla vše plně přijala. Abych to pochopila až do špiček prstů a konečků vlasů.
A to chvíli trvá. Ale možná je to všechno blíž, než si myslím 🙂

Minišlenky:

  • Tenhle týden vznikly krátké dodatky mých mišmašů 🙂
  • Objevila jsem příběh člověka, který si živou stravou vyřešil hyperfunkci štítné žlázy. Tomu říkám motivačka k prozkoumání detailů.
  • Podařilo se mi koupit fakt nádhernej přehoz přes postel do ložnice. Ještě lepší, než jsem původně plánovala a ten rozdíl v zastlané posteli předtím a teď je nikoliv o level výš, ale nejmíň o deset. Fakt!
  • Nákupní postřeh: Když už máš zboží v košíku a chceš ho, kup ho hned. Šetři svůj čas!
  • Nákupní postřeh 2: Když ti ho někdo vyfoukne zboží těsně před platbou a ty to překvapení po chvíli rozdejcháš, dostaneš tak možnost zjistit, že si přehlídl lepší nabídku, než jsi původně našel. Jo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.