Myšlenkový mišmaš #9 2021

Je čas objevit nový rozměr. Experimentovat. Zkoušet, co mi bude fungovat (týdny nebo možná měsíce).
Začalo to jako letmé myšlenky, které nechci vyjadřovat složitě. Myšlenky bez potenciálu na plnohodnotný článek. Jenže, když se podívám zpětně, spousta myšlenek ×krát překročila původní záměr jednoduchého nakousnutí. Je to pro mě překvapení. Vždyť jsem tahle ohlédnutí vytvořila hlavně proto, abych zůstala ve cviku. Abych nepsala moc a přesto si zaznamenala TOP myšlenky týdne…

ČTU… Atomové návyky

Jsou čtivé a překvapivě je tam pro mě dost uvědomění. Skvěle zapadají na místa, která jsem ohledně budování návyků neměla pojmenovaná a tudíž se to dělo nevědomě (zpětně to dalo konečně smysl!)

Už příběh autora, Jamese Cleara, je prostě síla. Poté, co dostal baseballovou pálkou přímo do obličeje, a kromě četných fraktur lebky mu postupně selhaly i další orgány, trvala jeho rekonvalescence další měsíce a nebyl to zkrátka med. Prognóza pro sport a další aktivity nebyla pochopitelně nijak ohromující.

On se však rozhodl, že si svůj sen prvotřídního hráče splní. A splnil! Díky neúnavnému opakování každodenních pidi kroků, atomových návyků, se dostal mnohem dál než na začátku asi tušil. Teď se to můžete skrz jeho knihu naučit taky.

Několik myšlenek z prvních kapitol:

  • Drobné změny často přehlížíme, protože nám v dané chvíli přijdou nepodstatné. Ty nejvýznamnější výsledky přicházejí se zpožděním.
  • Návyky jsou jako složený úrok osobního rozvoje. Čas násobí vše, čím jej nakrmíte (úspěch vs nezdar).
  • Pravou změnou chování je změna identity. (Lidé si neuvědomují, že snahy o zlepšení jim sabotuje stará identita!)
  • Návyky vaši svobodu neomezují. Naopak ji vytvářejí.

POSLOUCHÁM… Přírodu

Na Youtube je fúra videí s hudbou, která je naprosto nekonfliktní a vytváří příjemnou kulisu nejen pro poslech. Myslím, že je úplně jedno, jaká je doba, protože cítit se uvolněně a v klidu je potřeba vždy. A my bychom v sobě měli cíleně navozovat a držet tento stav, jak jen to je možné. A také co nejčastěji. Samozřejmě ne silou, to postrádá účel 🙂

INSPIRUJE MĚ… Půst

V týdnu jsem se konečně hecla pro dlouho odkládaný půst. Idea byly 3 dny. Ehm, trochu skok, vím. První den pohoda, ale ten druhý mi tak moc kručelo v břiše, že jsem podlehla. Finálně jsem lačnila sečteno podtrženo 2 dny a 4 hodiny.

Ovšem mnohem zajímavější byly myšlenky, který s nepohodlím hladu přišly, a kterým jsem nakonec neodolala. Došlo mi, že odlehčit fyzickému tělu od zpracovávání potravy je fajn, ale mnohem skutečnou výzvou je začít pracovat s vrstvama pocitů, které se k jídlu a jedení pojí. Během mého cíleného odpírání se zatím nenápadně ozvaly, ale až po jednodenním postění. Tohle chci určitě prozkoumat víc.

PŘEMÝŠLÍM…

Měla bych přemýšlet míň 😀
Tento týden jsem se několikrát přistihla se slovy „Měla bych začít…“ nebo „Až se tohle naučím, tak…“. Ty bláho, co to je? To je věta nekonečných odkladačů. A tam já už nechci patřit. Není nač čekat.

Vytvořila jsem si pro tento týden jakýsi mustr, chcete-li rozvrh dne, co a jak bych chtěla dělat a zvládnout v tomto týdnu. Ne moc přesný a ne zcela promyšlený, ale stále lepší než žádný. Pojistila jsem si to zaháčkováním ve stylu Atomových návyků, abych věděla, co na sebe kdy naváže – tzn. přiřadila jsem nové na už známé. Jsem plná nadšení a chuti zkoušet!

Co chcete tenhle týden vyzkoušet vy?
Napište to do komentářů, ať se inspirujeme navzájem.

2 komentáře: „Myšlenkový mišmaš #9 2021“
  1. Škoda, že už nepíšete. Krásně se to čte a inspiruje. Hned jsem stáhla eknihu Atomové návyky. Já jsem dovedla k takové dokonalosti seznam „Měla bych začít..“ že jsem si tam napsala „…víc se smát.“ A pak jsem ho zahodila.

    • Míšo, díky, ráda jsem inspirovala. Pššš, mám jedno tajemství: píšu pořád, jen to nějak ne a ne publikovat. 😀 Trochu tragéd, ale chci s tím tenhle rok zatočit. To se už nedá…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.