Myšlenkový mišmaš #10 2021

Hledám to správný místo pro svoje nový aktivity. Ano, je to týden ve znamení nových návyků. Vážně mě to chytlo a neuvěřitelně mě to objevování baví. Ale nejen to. Sdílím střípky z nápadů, nechybí inspiro na film a taky zamyšlení.

ČTU… Atomové návyky

Dočteno! Je to jedna z mála knížek, kdy jsem šla do akce, aniž bych věděla vše. Rozhodla jsem se optimalizovat až poté, co začnu zkoušet, což byla dobrá volba. Vlastně je to v knize i doporučeno, takže nic z mojí hlavy.
Každopádně s přečtením Atomových návyků začaly být aktuální dvě věci. První je psaní recenzí, které mám i ve svých 101 cílech.

Druhou je psaní vypisků z knížek a články s best of myšlenkama z knížek. Ne tak, jako v roce 2004, kdy jsem začala publikovat vlastní výňatky slovo od slova, bez vlastního zapojení. Současná idea je vytvořit unikátní výcuc, tedy použít hlavně vlastní slova na převyprávění obsahu. Já vím, v dnešní době nic nového. Před 16 lety jsem byla dost možná jediná. Kdybych tehdy chápala potenciál toho, co dělám…

Hmmmm, jasně, jasně. Znáte kdyby? Chyby! Víte co, zkusím pro tentokrát nechat to, co bylo, a vezmu současnou příležitost jako skvělý okamžik začít. Tak, jak jsem vždycky chtěla.

INSPIRUJÍ MĚ… Dětské sny

Když mi děti před několika měsíci řekly, že v Robloxu si někteří vydělávají tím, že vytváří oblečení a doplňky, a slušně jim to sype (nejdřív Robuxy, pak i real money), spadla mi čelist. Okamžitě jsme viděla příležitost. Šanci i pro mladší děti.
Co si budem povídat. Vytvořit hru není úplně snadný, i když by to byla jen kopie jiné. Ale vyrobit hadry? Udělat outfit na hranatýho panďuláka už není mimo realitu šesťáka. To už je dostupnější. Mnohem dostupnější…

Jedna věc je vědět to a druhá… Jo, správně! Začít to zkoušet. Udělat to. Proto mě tak nadchlo, když o tom druhorozená zas začala mluvit. A nejen to. Vyhledala si návody, jak na to, a dává dohromady informace, co a jak je potřeba, aby mohla bejt „rich girl“. Taky začala kreslit návrhy svých budoucích módních kousků. A i když je to zatím pořád jen takový co kdyby, přijde mi to celý boží. To, že začíná tu možnost vidět. To, že o ní uvažuje jako o relativně reálné. To, že šla do první akce. Wow, je to vzrušující. Fandím jí. Vím, že až vydělá svůj první robux, všechno se změní.

ZKOUŠÍM… Nové návyky

Inspirována knihou, pustila jsem se do zkoušení nových návyků a hledání optimálního času pro vybrané aktivity.
Čtení: Po ranní sprše, kdy mám cca 30 minut než je opravdu nutné vzbudit děti, se to zdálo jako dobrý nápad. Spousta lidí čte ráno. První den to bylo vcelku zajímavé. Ten druhý mi došlo, že abych si čtení fakt užila a měla z něj i užitek, potřebuju víc času. Také potřebuji klid na vstřebání přečteného. Potřebuji v sobě informace nechat, jak se říká, doznít. V ranním shonu a řešení spousty drobností, to šlo… Spíš nešlo.

Jak jinak ráno využít? Rychlá procházka vypadala jako mnohem lepší kandidát. Jenže po třech dnech mě to chytlo tak, že z cca 15 minut (moje minimum) se stalo 40 a takhle jsem s tím spoko. Jo a nevynechala jsem ani víkend, i když jsem tedy nešla kolem sedmé ranní, ale půl desáté. Mělo to taky svoje kouzlo.

S prodloužením procházky mi nějak přestala vycházet volná 30minutovka před vyučováním. Jasně vymezený čas mi nedovolí změnu podle aktuální situace, a to se mi fakt nelíbí. Tak jsem si do rána vecpala sudoku a čtení článků. Na procházky chodím až když děti usadím na první online hodinu.

Přesto chci těch 30 ranních minut využít nějak kreativně a pro sebe. Mám ještě několik nápadů: péče o pleť a facebuilding, ranní stránky nebo kreativní 15 minutovky. Možná by to byl i skvělý čas pro vyzkoušeni jógy. Hmmm? Uvidíme.
Tohle hraní s návyky mě mega baví. Jen si tak říkám, že by ty nepovedené pokusy chtěly šikovně zapsat 😉

VIDĚLA JSEM… V síti

To je síla, přátelé! Mozek vám to nebere, protože tohle prostě není ve vaší realitě. A i když je jasný, že svět není růžovej, nikdy nebyl a ani neměl být, tohle je prostě ší-le-ný. Hnus. A vy jen sedíte a nevěříte vlastním očím a pořád dokola opakujete „Jako fakt? Jako faaakt?“ Vůbec nechápete. Marně se snažíte pobrat to rozpoložení, který vede k tomu, co ti chlapi vědomě dělaj…

Dokument nejsyrovějšího ražení, který jsem za poslední roky viděla.
Dokument, u kterýho trnete; u kterýho vám padaj i iluze, který jste vůbec neměli. Uuuuf.
Malé holky, které do pár minut, co si vytvořily profil na sociální síti, dostanou poptávku na pokec od až příliš starých chlápků. No jo, to by možná ještě šlo, říkáte si, kdyby se to po pár úvodních větách nestočilo k sexu… A to asi jen proto, že půlce těch chlapů je blbý vytasit to ho hned. Některým to nebylo blbý vůbec. Obrazně ani doslova.

A to je fakt silný kafe, když tam jsou, kromě jasnejch úchyláků, i v podstatě obyčejný mužský, který provozujou dětský tábory. Mužský, který mají ženy, děti, vnoučata…
Nakonec ten nejšílenější okamžik je, když se s vámi chce nějaký kluk opravdu jen bavit, poklábosit a posdílet běžný život, aniž by vás atakoval oplzlostmi, a vás to jeho normálno úplně vykolejí. Ale totálně.
Pokud máte děti, povinná filmotéka.
Pokud jste dospívající holka, taktéž povinně zhlédnout, ať už nemaj šanci. Nikdy víc!

PŘEMÝŠLÍM… O osobních hodnotách

Určitě se vám už někdy stalo, že vás zaujalo nějaké téma, které na první dobrou vypadalo lákavě a zajímavě. Možná jste tam i viděli chuť poznat něco nového, přijali jste výzvu jít mimo obor, mimo váš záběr. A pak jste zjistili, že jste se totálně minuli. Obsahem, stylem podání i osobou přednášejícího.

Za ta léta všemožných online kurzů, webinářů a workshopů už vím, že i na té nejblbější akci, může přijít něco zajímavého. Může, ale nemusí, někdy to tak prostě fakt není. Člověk ztratí pozornost, nezájem mu zatoulá myšlenky jinam a pak je lepší se zbytečně netrápit a radši odejít. Takže se bez mučení přiznávám, že jsem se hecla, ale jakmile mi „to“ zaznělo, s chutí a bez milosti jsem klikla na křížek, který to celé ladně, v tichu a anonymitě uzavřel.

Můj „poklad“: Definujte si 3 stěžejní hodnoty. Jsou skutečně vaše?

Minišlenky:

  • V plnění svých 101 cílů jsem udělala hned několik zásadních chyb: nedala jsem jim časový rámec, nerozdrobila je na menší (dílčí) úkoly a ani jsem si nestanovila ty důležitější, které fakt chci. Hodlám to napravit.
  • Trápím si mozkové závity v nové Knižní detektivce od Martinusu >
  • Dala jsem si cíl, že v březnu budu kupovat jen to, co je nutné. Zkrátka omezím veškeré „hobby nákupy“. Je to vážně dost těžký! Třeba když vám přijde e-mail od nakladatelství Kazda.
  • A o tomhle newsletteru jsem vám už říkala? Ne? Tak hned teď mrkněte na InfoPorno >

A co vás naposledy vytrhlo z běžnýho života?
Co pro vás bylo překvapivé a vy jen nevěřícně kroutili hlavou a stěží hledali slova…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.