Myšlenkový mišmaš #11 2021

Jsem jiná. Jsem jiná a ohromně mě baví, že to takhle v sobě mám. A vlastně ani nevím přesně jak. Je to jedno, jak to je a jak jiná jsem. A jestli vůbec! Možná nejsem. Možná si to jen myslím. A to je na tom to, co mě baví nejvíc. Co je pravda? Kdo ví. Hraju si a po týdnu přináším zas kousek inspirace a možná i zamyšlení. Nechám to na vás, milí čtenáři, co si kdo najde.

ČTU… Návrat opeřeného hada

Jedna z knížek, které přežily tu nejbrutálnější čistku naší osobní knihovny. Doma zůstaly jen knihy, ke kterým nás srdce táhlo. Kromě nových knih o psychologii, osobním rozvoji nebo hobby (kuchařky, astrologie a tak), zůstaly v knihovně opravdové srdcovky z dětství a dospívání.

Mezi nimi i tahle áčtyřková bichle s indiánskými bájemi Střední a Jižní Ameriky. Ilustrace v ní jsou divoce barevné, velkoryse syrové, ale jaksi podmanivé. Na jednu stranu nejsou vůbec můj styl, vlastně se mi i nějakým způsobem nelíbí, současně mám ale neodbytnou potřebuje je zkoumat, prohlížet si je a nechat na sebe působit.

Příběhy jsou duši známé. Trochu jako z Bible, trochu z klasických pohádek a trochu z bajek. Ta směs nás s dětmi moc baví. Nejlepší jsou zvláštní jména Bohů a oceňuji i svižnost vyprávění. Žádná zbytečná omáčka. Čistý příběh, který se brzy dobere jasného konce. Vždy je dost prostoru přečíst jich několik a nasát si tak nejen poučení, ale překvapivě blízký přístup. Užívám si to.

ZAUJALO MĚ… Urban birder

Stalo se vám někdy, že jste naprosto nevysvětlitelně propadli tématu, které vás dosud nechávalo v klidu? Respektive o tématu, které jste ani netušili, že by mohlo být pro vás zajímavé, a že by to dokonce mohlo být TÉMA. Nebudu vás napínat. S nefalšovaný zájmem jsem objevila ptáčkaření. Do pondělka neznámý pojem, ve kterém mě láká se trochu zorientovat. Nevím kdy, ale příležitostí k focení a objevování mám díky procházkám dost a dost… 🙂

INSPIRUJE MĚ… Zaznamenávání dne

Je to překvapivé, ale už si 5 týdnů a 2 poslední vcelku pečlivě a detailně zaznamenávám denní události. Ne plány, ale co jsem kdy opravdu dělala. To je samo o sobě výkon, a pro mě maximálně důležitá věc. Pokud chci dělat více toho, co chci, a méně toho, co nechci, musím mít přehled. Jasná věc, ale přiznejte se, kdo z vás opravdu ví:

  • Kolik času čím trávíte?
  • Kolikrát týdně (a jak dlouho) se věnujete určité činnosti?
  • A věřím, že spousta z vás ani nemá ponětí, jak chodíte spát a jaká konkrétní aktivita vám žere nejvíc času (kromě práce a spánku).

Tenhle týden jsem svoje online kalendářní zápisky pozvedla na nový level. Přidala jsem barvy. Každá činnost podle typu má svou barvu. Třeba vzdělávání a psaní má zelenou, nutné věci (jako vaření, nákupy, úklid) jsou lososové, práce chutná po borůvkách a procházky jsou banánově žluté. Neptejte se, proč zrovna takhle. V základu jsem se inspirovala vlastním Bullet journalem 2 roky zpět, kdy jsem něco podobného dělala ručně na papír. Taková drobnost a tak zásadní zpětná vazba. Vyrazilo mi to dech.

Minišlenky:

  • Objevila jsem povídání koloběžkového cestovatele Marka Jelínka > Hovory ze země, znáte? 🙂
  • Po delší době jsem měla možnost se zvážit a vyšlo to na 66,6 kg. Uf! Že by se už projevily pravidelné procházky?
  • V Duolingo jsem učením nasbírala 666 bodů. Nejvíc za poslední 3 týdny. Mám radost, ale z grafu je jasné, že mám na víc. Slavím, že jedu bez vynechání už 35 dní! Yes.
  • Už 14 dní si zapisuju Tam&Zpět 5letý deník. Supr zastavení. Už teď jsem nadšená z toho, až se za rok potkám na druhém řádku 🙂

Jaké téma se objevilo ve vašem životě úplně nově?
Jsem zvědavá na vaše komentáře 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.