Omamná síla začátků (a jak jí nepodlehnout)

Začátky jsou skvělý. Miluju tu energii, která provází cokoliv, co se čerstvě objeví v mém životě. To nadšení, s jakým se člověk pouští do hry. Vášeň, s jakou hltá každý okamžik. Pocit, že čas letí úplně jinak – někdy moc rychle, jindy tak akorát, ale vždycky je to málo.

Myslím, že je jedno, zda jde o začátek vztahu nebo nějaké zajímavé činnosti. Začátky jsou si podobné jak vejce vejci. Plno emocí, nadšení a nekonečný boj s časem. Nikdy nemáme dost. Chceme víc. Stále chceme víc. Víc času, víc emocí, víc prožitků z toho všeho objevování, které nás teď maximálně zaměstnává.

Mám dojem, že přesně tohle je ten důvod, proč se někteří stanou věčnými hledači nového, aniž by kdy rozvíjeli to, co je už uchvátilo. Začátkům a jejich novosti se těžko něco vyrovná. Chemický koktejl připravený tělem, je natolik omamný, že je snadné mu podlehnout. Ale jde to – když znáte pravidla. Když víte, co dřív nebo později nastane. Až opadne první vlna nadšení, čeká vás nemilosrdný propad do všednosti.
Možná.

Náš přístup na začátku může právě tuhle často nepříjemnou fázi vystřízlivění naprosto změnit. Staré dobré „V nejlepším se má přestat,“ dostává právě tady svůj pravý rozměr. Sebekázeň a víra v to, že nám nic neunikne, když nebudeme nenasytně hltat víc a víc, ale zaměříme se na maximální prožitek ve chvíli, kdy jsme v akci, nám v konečném důsledku může přinést víc, než bychom čekali.

Není snadné v pravou chvíli skončit, ale dá se to naučit. Postupně a vědomě. Prostě jakmile si uvědomíte svou nenasytnost a to vážně jde, pokud chcete, řekněte si: Je to skvělý, ale pro dnešek už stačilo, ahoj zítra. Zaklapněte desky, složte barvy, sundejte tenisky a pokračování nechte na jindy. Vždyť zítra je taky den, i když to tak nevypadá.

Jakmile se tohle naučíte dělat častěji než kolikrát podlehnete svýmu chtění, uleví se vám. Proč? Protože nebudete vláčeni okolnostmi, ale vy budete určovat svůj čas. Vy budete dávat věcem řád a právě ta jasnost vám spoustu věcí ulehčí a ulehčí i vám. Cokoliv. Tak často, jak budete chtít…

Joooo, začátky jsou skvělý. Je snadný jim propadnout, ale jestli chcete mít skvělý i konce, je dobrý to nepřepálit a užívat si naplno vymezený čas a nechtít ho stále víc. Netrápit se, že musíte končit a všechno jde proti vám. Kdepak! Čas je na vaší straně, když víte, jak s ním pracovat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.