O očekávání změny a dobrodružství růstu

Všimli jste si té zajímavé tendence, zaznamenat posun v našem myšlení a vnímání až když je v plném proudu? Se cvičením, jídlem nebo jakoukoliv činností je to jiné. Vaše tělo je pevnější, tuk ubývá a cholesterol klesá, a ve vybrané činnosti jste čím dál obratnější a zkušenější. Ta práce a snaha je vidět. Jak ale poznáte, že vaše duše taky roste?

Málokdy si uvědomujeme, že změna probíhá každý den. Snad právě proto, že malá každodenní změna na duši není hned vidět. A taky se dost špatně hodnotí. Jsme společnost závislá na důkazech. Nejlépe takových, které se dají spočítat, změřit a porovnat. Nálepky, škatulky, normy. Jakmile to na první dobrou nevidíme, je jasný, že se NIC neděje. Tečka. A to do toho nepočítám, že každý má jiné měřítko pro správný osobní růst.

Ještě dneska mě trochu zabolelo osočení, kterému jsem před dvěma roky čelila.
„Já tě vlastně vůbec neznám. Za ty dva roky ses vůbec neposunula… Vůbec nerosteš… Neměníš se…“ Tehdy jsem smutně souhlasila. Jednak proto, že jsem si myslela, že to tak možná je. Jednak proto, že jsem právě procházela velkým zúčtováním a byla jsem těsně před vyhořením, a taky proto, že jsem hledala přesně ty stejné důkazy jako můj kritik.

Jenže nic jako důkaz ve skutečnosti neexistuje.
Jediný „důkaz“ je náš pocit. Něco hluboko uvnitř, kdy věci hladce zapadnou do sebe jako sousedící dílky puzzle. Na to nejsou žádný tabulky ani normy. To, že vám věci začnou dávat smysl a konečně si sednou, je jen další krok. Chvíli trvá, než si podle toho uvědomění vytvoříte návyk a zaznamenáte viditelné změny. Jak se vlastně projeví změny ve vašem srdci? Hmmm…

Všechno vyžaduje čas. Neměníte se dost rychle podle cizích měřítek? No a co. Jaká rychlost je vlastně správná? A jde skutečně o rychlost? Pokud chcete jen sdílet fotky na instagramu a hrát hry na změny, OK. Slov a fotek je všude habakuk.

Vysypte si nesmysly z hlavy. Vykašlete se na dokazování čehokoliv. Přestaňte si cizí mindráky a pochybnosti brát osobně. Nesnažte se pasovat do cizích životů.
Víte, co chcete? Opravdu ze srdce? Jen vy sami?
Víte, čeho chcete právě teď dosáhnout?
Super! Pak víte vše, co je potřeba.
Můžeme začít.

Držím nám palce…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.