Poslední MIŠMAŠ 2020

Nakreslila jsem si to. Fakt. Tahle myšlenková všehochuť byla nejdřív myšlenková mapa. Pak z ní vznikly písmenka. No a se znovuvzříšením (fakt to jinak nazvat nelze) formátu krátkých zamyšlení, jsem si pohrávala už pár dnítýdnůměsíců prostě dlouho. Vtipný je, že odebírám podobně vystavěné mailingy, byť ne jen osobní (na konci doporučím), až se divím, že mě to celý netrklo dřív…

Bilancování

Každý rok mě to láká, vždycky to vodfláknu, ale vznikají z toho výzvy. Asi tak nějak bych to shrnula. Minimalistickou inspiraci jsem letos našla u Tima Ferrise, který dává ultra jednoduchý postup, jak na to. Já si při tom  hlavně uvědomila, že jsem letos plánovala dělat pořádně a poctivě Bullet Journal. Nedělala. Proto nemám kam nakouknout, proto už to nemám dávno připravený a všechno dobré i zlé budu volně lovit v hlubinách paměti.

Má to ale i svý výhody. Vezmu-li v potaz přirozenou schopnost mozku po čase vymazávat či upravovat nepříjemné vzpomínky, mohl by z toho vylézt docela fajn rok. Nebýt toho covid šílenství, chach. Ale dám tomu šanci a vy byste taky měli. Jednak si procvičíte mozek, projdete si znovu celý rok a taky se neochudíte o poučení ze vlastních chyb. No, a bonus by mělo být to pozitivní, čeho si do roku 2021 naordinujete co nejvíc.

Výzvy nového roku 2021

Já si nemůžu pomoct. S koncem roku se ve mně opakovaně probouzí chuť vrátit se ke svým snům a přáním. Přijde mi to celý švihnutý, když vezmu v potaz, že začínat cokoliv uprostřed zimy je nesmysl (ostatně, už jsem to tady psala). Ale letos mi to konečně dobliklo.

Jsem Vodnář, narozeninuju v lednu, a nevím jak vy, ale s každým, s kým jsem se o tom bavila, mi potvrdil, že tak měsíc až dva před narozeninama má fakt nutkavou potřebu bilancovat a srovnávat si priority, hodnoty, cíle. Vlastně všechno to, k čemu jsme tak nějak nuceni kalendářním rokem, se přirozeně a samo děje okolo narozenin. Já to mám jen šikovně 2v1.

Hrubá představa: rozšíření toho, co už dělám s touhou po větší pravidelnosti (třeba péče o tělo). Konec odkládaných činností, což jsou hlavně koníčky jako kreslení a obecně tvoření. A taky psaní.

Nejdřív si to ale všechno musím sepsat, ujasnit a říct si, co má potenciál posunout významně můj život. A je mi jasný, že pokud mám pak minimálně polovinu zvládnout, nestačí to jen sepsat a naplánovat do tabulky. Musím to zanést do kalendáře. Cíleně a jasně. Vyhradit si na to čas. Vytvořit dobrozvyk. Nenechat se zas semlýt. Čímkoliv. A kdyby přece jen, tak nevadí. Hlavně to nevzdat a co nejdřív naskočit zpět, ať to znamená cokoliv.

3 myšlenky z ranní sprchy

Otužování je moje dlouholetá klasika a taky jedna z věcí, kterou bych chtěla posunout na další level. Zatím ale nic konkrétního a uvidíme, zda to propašuju do plánu. Občas mi to kromě skvělého pocitu na těle i duchu přinese jisté myšlenkové skvosty jako tento. Ostatně po snu, kdy jsem se nekonečně plazila městem a v mezičasech se nacpávala čokoládou, je tohle zasloužená satisfakce.

#1 Méně myšlenek. Mozek obtěžkán spoustu myšlenek a řešení často budí dojem vševědoucnosti. Nenechte se zmást. Mozek pracuje jen s tím, co jste mu dodali, a i to si upraví. Mozek pracuje jen s tímto nastavením světa a jeho zákonitostmi. Víc neví. Jenže my nejsme jen mozek. A není jen tento svět. Vnímám víc než jindy, že je potřeba stále se učit. Ovšem nikoliv tak, že si do hlavy namlátíme další poučky. Naopak. Je potřeba skutečně do hloubky prozkoumávat to, co už v sobě (v nitru) máme a převést to do reality.

#2 Více laskavosti. Více soucitu. Více srdce je potřeba obzvlášť v takhle překotně se měnící době, kdy se nelze na moc věcí spoléhat a nám se tak ukazuje, jak spoléhání se na něco vede spíš k utrpení a zklamání. Buďme tedy k sobě a ostatním o fousek nebo dva laskavější, ať se nám změny zvládají lépe.

#3 Méně posuzování. K tomu mě navedl Jarda Dušek, když jsem poslouchala jeho rozhovor z dubna letošního roku. Méně hodnocení a posuzování nám může přinést potřebnou úlevu. Upřímně, málokdo opravdu přesně ví, proč se tohle děje. Jasné je jen jedno: život je změna. Náš život se opravdu od základu mění a předělává. Přichází nový věk a s ním i život. Kdy to přesně bude a co to znamená? Já nevím. Proto právě otevření se běhu událostí a méně škatulkování, by nám mohlo celý proces hodně ulehčit… Já to rozhodně budu praktikovat, co nejvíc si vzpomenu.

 
Co dodat? Snad jen…
Než si začnete stěžovat nebo kritizovat někoho blízkého, s kým jste teď doma už dlouho předlouho zavření, zkuste to zastavit. Neříct to. A místo toho najděte něco, co se vám na tom druhém fakt líbí. Cokoliv. Drobnost. Nemusíte to říkat nahlas, stačí si to uvědomit. Poté opakujte co nejčastěji 🙂

Mějte krásný rok 2021

 P.S.: Slíbila jsem vám newslettery, které mě teď těší. Jsou 3:
Čtvrtečník > Nejen o tématu affiliate a výdělečného blogu, ale i postřehy z marketingového rybníčku pohledem Michala Majgota.
Heart > Největší darovací tržiště v ČR posílá pravidelně mailingy plné zajímavostí z různých oblastí. Pokud chcete něco darovat, přijmout nebo jen dostávat maily, stačí se přihlásit.
Z lesa > Nový newsletterový přírůstek, který vypadá víc než slibně. Mišmaš zajímavostí a postřehů, odkazů a tipů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.